Akıllı sensörler kargo sektörünü değiştiriyor

Akıllı sensörler kargo sektörünü değiştiriyor

Teknoloji geliştikçe hastalıkların çaresi artıyor. Ama iş bununla sınırlı değil. Şifa kaynağı ilaçların doğru koşullarda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması da en az üretim kadar önemli.

Her işin başı sağlık. Sağlığın en büyük yardımcısı ise teknoloji. Teknoloji geliştikçe hastalıkların çaresi artıyor. Ama iş bununla sınırlı değil. Şifa kaynağı ilaçların doğru koşullarda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması da en az üretim kadar önemli. Uygun sıcaklıkta taşınmayan ilaçlar çöp olabilir. Bu tehlikeye karşı DHL, UPS ve FedEX gibi büyük Kargo şirketleri “Soğuk Zincir” (Cold Chain) adı verilen taşımacılık hizmeti sağlıyor. Dünyanın bir ucundan yola çıkan ilaç veya gıda gibi ısıya hassas ürünler, en son teknoloji ürünü denetim sistemleri yardımıyla, yol boyunca belirli bir ısıda korunup, gümrük işlemleri tamamlanıp, bir başka ülkedeki teslimat adresine güvenle ulaştırılıyor.

Yaşam bilimleri ve özel ilaç taşımacılığına son yıllarda büyük yatırım yapan DHL, konuyla ilgili bir de rapor yayınladı. “Daha Akıllı Soğuk Zincir: Her şirketin benimsemesi gereken 4 esas” adlı rapor, Almanya'nın Hamburg şehrinde 15-17 Haziran tarihlerinde düzenlenen 15. Yıllık Global Yaşam Bilimleri ve Sağlık Hizmetleri Konferası'nda basın mensuplarıyla paylaşıldı. Rapora göre soğuk zincir kargo hizmeti, nesnelerin interneti ve teknoloji yardımıyla daha akıllı hale gelebilir.

Konferansta söz alan Deustche Post DHL Group CEO'su Frank Appel, global sağlık hizmeti harcamaları pazarının 2018 yılında 1.3 trilyon dolara ulaşacağını belirtti. Kanser ilacı ve aşılardan oluşan özel ilaçların bu pazardaki payı 400 milyar dolar olacak. Özel ilaçların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayacak soğuk zincir taşımacılığı pazarının ise 2020 yılında 13.4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

KARGO ŞİRKETİNDE YAŞAM BİLİMİ UZMANI ÇALIŞIYOR
“İlaç teknolojisindeki değişiklikler, ilaç taşımacılığını tamamen etkiliyor” diyen DHL Yaşam Bilimleri ve Sağlık Hizmetleri Sektörü Başkanı Angelos Orfanos, şirket bünyesinde sadece kargo personeli değil, 4,900 yaşam bilimi uzmanı 150 eczacı çalıştırdıklarını söyledi. DHL'in aralarında İstanbul'un da olduğu 90'dan fazla şehirde yaşam bilimi istasyonu var. Bu istasyonlarda çalışan uzmanlar, hassas bir şekilde taşınması gereken ilaç ve gıda gibi ürünlerin kargo esnasında bozulmamasından sorumlu.

AKILLI PAKETLER KENDİ YOLUNU BULUYOR
Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisiyle donatılmış özel konteynerlerin sıcaklık ve nem seviyesi uzaktan kontrol edilebiliyor. Akıllı sensörler sayesinde ilaç kutularını gümrük noktalarında açmadan anlık durumlarını görmek mümkün. İlaçların yolda zarar görmesi durumunda bu sensörler merkeze mesaj göndererek yeni ilaç gönderimi talep ediyor. RFID etiketi yerleştirilmiş akıllı paketler, sensörler yardımıyla büyük lojistik merkezlerinde kendi yolunu bulabiliyor.
(Deniz Ergürel – Zaman)

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.