Akaryakıt taşımacılığında demiryolu fırsatı

Akaryakıt taşımacılığında demiryolu fırsatı

Yılda yaklaşık 23 milyon ton akaryakıtın yüzde 90'ının, AB/ADR standartlarına uygun olmayan 50 bin tankerle karayollarında insanlarla iç içe taşındığına...

Yılda yaklaşık 23 milyon ton akaryakıtın yüzde 90'ının, AB/ADR standartlarına uygun olmayan 50 bin tankerle karayollarında insanlarla iç içe taşındığına vurgu yapan Demiryolu Lojistik Genel Müdürü Süleyman Yavuz, akaryakıt taşımacılığında çözümün demiryolunda olduğunu söyledi.

TCDD Hareket Dairesi Eski Başkanı Süleyman Yavuz’un genel müdürlüğünü yaptığı Demiryolu Lojistik, 52 yıllık birikimini Türk demiryolu taşımacılığı sektörüne kazandırmayı amaçlıyor. Serbestleşme sürecine giren Türk Demiryollarının sektöre tanıtılması, tren işletmeciliğine girmek isteyen şirketlerin yatırım ve işletme projelerinin hazırlanması, bu projelerin uygulanması, vagon temin ve tedariki, proje taşımalarının organizasyonlarında danışmanlık hizmeti vermenin yanı sıra bu firmalara ait yüklerin demiryolu ile taşımalarını, vagonların dolum-boşalım manevraları ile tamir ve onarımlarının yapılmasını organize eden şirket, ayrıca Türkiye ve Avrupa’dan orta ve uzak Asya ülkelerine demiryolu ile transit yük taşımacılığı yapıyor.

Vestel, Arçelik, Uğur Derin Dondurucu, Femaş, Bosch, Polikrom, Hasçelik, Kumtel gibi markaların ürünlerini blok trenlerle BDT ülkelerine taşıdıklarını söyleyen Genel Müdür Süleyman Yavuz, Demiryolu Lojistik şirketinin aynı zamanda Türkmenistan Demiryolu Bakanlığının sözleşmeli ve yetkili ekspeditörü olduğunu dile getirdi. Yavuz “Şirketimiz, Avrupa ve ABD’den Bakü’ye gelen çeşitli sanayi ve gıda ürünlerini Türkmenbaşı Limanı’ndan her hafta 45-50 vagonluk blok trenlerle transit olarak Afganistan’a taşıyoruz. Türkiye’de üretilen elektrikli, elektronik ev aletleri ve sanayi ürünleri ile çeşitli inşaat malzemelerini Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Kazakistan’a taşıyoruz. Bunları İran üzerinden bir kısmını konteynerlerle, bir kısmını da direkt vagonlarla taşıyoruz. TCDD vagonları ile Türkmenistan’ın Sarakhs Sınır İstasyonu’na gelen yükler / konteynerler buradaki 10 kişilik ekibimiz ile BDT vagonlarına aktarılıyor, SMGS taşıma belgeleri düzenlenerek devam ettiriliyor” diye konuştu.

Akaryakıt taşımacılığında demiryolu fırsatı“HIZLI TREN ÇALIŞMALARI AKARYAKIT TAŞIMACILIĞINA DARBE VURDU”

Yurt içinde de Tüpraş’a ait İzmit, Kırıkkale ve Batman Rafinerileri arasında kendilerine ait vagonlarla ve blok trenlerle akaryakıt taşımacılığı yaptıklarını ifade eden Yavuz, 2011 yılında 980 bin ton akaryakıt taşıdıklarını kaydetti. Yavuz, “2012 yılı hedefimiz 1 milyon 700 bin tondu. Ancak TCDD’nin hızlı tren çalışmaları nedeni ile Haziran 2012 tarihinde hattı trafiğe kapatması üzerine İzmit-Kırıkkale Rafinerileri arasındaki akaryakıt sevkiyatı karayoluna kaydırıldı. Aradan 2,5 yıl geçti. Mart 2015 ayından itibaren düzenli seferlerin başlayacağını ümit ediyoruz” dedi.

“AKARYAKIT TAŞIMACILIĞI DEMİRYOLUNA KAYMALI”

Türkiye’de tehlikeli maddelerin tehlikeli bir biçimde taşındığını söyleyen Süleyman Yavuz, yılda yaklaşık 23 milyon ton akaryakıtın, yüzde 90 ı AB/ADR standartlarına uygun olmayan 50 bin tankerle karayollarında insanlarla iç içe taşındığına vurgu yapan Yavuz, akaryakıt taşımacılığında çözümün demiryolunda olduğunu söyledi. Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çevrenin kirlenmesi, trafik tıkanmaları, yakıt israfı, yolların hasarlanması ve kaza olayların toplumsal maliyeti ise Türk halkının sırtından çıkıyor. AB ülkelerinde tehlikeli maddelerin yüzde 15-20 si demiryolu ile taşınırken, Türkiye’de demiryolu ile taşınan tehlikeli madde oranı yüzde 1 in altındadır. Yılda yaklaşık 20 milyon ton petrol işleyen TÜPRAŞ, yurt içerisindeki akaryakıt lojistiğin bir kısmını demiryoluna kaydırmaya karar verdi. Şirketimizin danışmanlığında 490 adet vagon ile 4 adet manevra makinası satın alındı. TCDD’den eğitim ve sertifika almış makinist ve manevra personelinin şirketimize transferi ile 2008 yılında blok trenlerle akaryakıt taşımacılığına başlandı. 2015 yılı demiryolu taşıma programı 2 milyon 107 bin tondur. Bu arada İzmit Rafineri sahasında tren kabul ve sevk istasyonu ile dolum-boşalım hatları yeniden düzenlendi. TCDD’nin, bu günlerde akaryakıt trenlerini sefere koymasını bekliyoruz. 2 milyon 107 bin ton akaryakıtın demiryolu ile taşınması halinde AB/ADR standartlarına uygun olmayan yaklaşık 84 bin tanker seferi karayolundan çekilmiş olacak. Şirketimiz organizasyonunda yürütülen bu girişim,  Ulaştırma sistemleri arasında dengesizliğin giderilmesi için politikalar geliştirmeye çalışan hükümetin hedefleri ile de örtüşüyor.”

Akaryakıt taşımacılığında demiryolu fırsatıÇİN’DEN TÜRKİYE’YE DÜZENLİ YÜK TRENİ HATTI

Çin Demiryolları’nın bağlı kuruluşu olan bir şirketle sözleşme yaptıklarını söyleyen Süleyman Yavuz, bu sözleşme çerçevesinde Çin’den Türkiye’ye düzenli bir konteyner yük treni projesini uygulamaya koymaya çalıştıklarını açıkladı. Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz hafta içerisinde Çinli partnerimizle birlikte Özbekistan ve Türkmenistan Demiryolu Bakanlıkları ile olumlu görüşmeler yaptık. Önümüzdeki günlerde Kazakistan ve Iran Demiryolları ile de aynı konuyu görüşeceğiz. Hedefimiz, önce Çin-Türkiye arasında, daha ilerideki günlerde ise bu trenin Avrupa bağlantısını sağlayarak, kuzeydeki Transsibirya hattında işletilen trene alternatif bir blok treni çalıştırılmak.”

“DEMİRYOLUNDAKİ YATIRIMLAR HEYECAN VERİCİ”

Yaklaşık 10 yıldan bu yana Türk demiryollarının geleceğinin inşa edildiğini söyleyen Yavuz, son 50 yıldır hükümetlerin sırtını döndüğü, bu yüzden devletin sırtında bir yük ve büyümenin önünde bir engel durumuna getirilen kurumun yeniden canlandırılmaya çalışıldığına dikkat çekti: “Bir taraftan hızlı tren hatlarının inşası, bir taraftan mevcut hatların iyileştirilmesi yoğun bir şekilde devam ediyor. Marmaray ve yapımı devam eden Kars-Tiflis-Bakü yeni demiryolu inşası, Türkiye’yi Doğu-Batı ekseninde gerçek bir köprübaşı konumuna getirecek önemli projelerdir.  Modernizasyon yatırımları devam ederken bir taraftan da yapısal reform süreci içerisinde sektörün rekabete açılmasına çalışılıyor. TCDD yeniden yapılanırken, Özel sektöre de tren işletme imkanı sağlanıyor. Bu atılımlar, yıllardır batıya baktıkça özlemini yaşayan tüm Türk halkının beklediği, Türkiye’nin kaderini değiştiren, hepimizi heyecanlandıran yatırımlardır.”

Burak GÜNER – LOJİSTİK EKİPMANLAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.