Aerodinamiden yakıt ekonomisi

Aerodinamiden yakıt ekonomisi

Scania, İtalya’nın ünlü Bertone atölyesinde bilgisayar sistemleri ile üretilen “Top-Line” 4 serisi kabinleri ile aerodinamiyi kullanarak yakıt tasarrufunu...

Scania, İtalya’nın ünlü Bertone atölyesinde bilgisayar sistemleri ile üretilen “Top-Line” 4 serisi kabinleri ile aerodinamiyi kullanarak yakıt tasarrufunu yakaladı.

Scania çekicilerde yeni tip "Top Line" kabinlerin tasarımında “kaygan” aerodinamik profil yakıt ekonomisini getiren en büyük özellik olarak görülüyor. Hareket halindeki aracın hava sürtünmesini en aza indiren şekilde yapılan tasarım bu özelliği Scania’ya üstünlük getirdi. Kabin şekli, yakıt ekonomisini etkileyen aracın tüm aerodinamik özelliklerinden sadece biri olmasına rağmen kesinlikle en dikkate değer olanı olarak ortaya çıktı.

Scania, İtalya’daki dünyaca ünlü Bertone tasarım atölyesiyle birlikte 4 serisi kabin şeklinin taslağını oluşturmak için en ileri düzey bilgisayar destekli tasarım sistemlerini kullanarak çalıştı. Çeşitli şekillerin ve modüler panel kombinasyonlarının rüzgâr tüneli testi, yakıt ekonomisini en üst düzeye çıkaran aerodinamik performansı iyileştirilmesi için kullanıldı.

Asgari boyutlarda azami alan

Hemen hemen dik açılı ön cam olağan dışı bir yenilik olarak ortayı çıktı. Dik açılı bir ön camın avantajı daha çok alan olarak fayda getirdi.

Asgari boyutlarla en verimli aerodinami

Scania kabinlerinin düşük hava sürtünme katsayısı, en belirgin olarak oldukça dar ön kısım ve daha büyük arka kısım gibi çeşitli yeniliklerle elde edildi. Bu yumuşak profilli ok başı şekli, kabinin ön kısmı daraltılarak elde edildi.  Ayrıca güçlü yan rüzgârlar kabine açılı geldiği zaman ok başı şekil havayı kabinin etrafına yönlendiriyor. Bu doğrudan karşıdan gelene göre çok daha sık rastlanan bir durumdur.

Aerodinamik verimlilik, büyük çaplı eğrilerle, sert açılardan çok olmak üzere, stratejik olarak yerleştirilmiş hava kalkanlarıyla daha da geliştirildi. Genel sonuç olarak rüzgârı yarmaktan çok onu hisseden bir kabin oldu. Hava sadece saptırılmadı, kabin etrafında akışı sağlandı..Bu, öndeki hava direncinin en aza indirilmesinde ve yanlardaki, tavandaki ve zeminin altındaki hava direncinin azaltılmasında son derece etkili oldu.  Sonuçta ortaya uzun yolda sürekli aynı yüksek hızı yapan araçlarda daha iyi yakıt ekonomisi sağladı.

 

 LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.