Abu Dhabi Port'un Alsancak Limanı’nı alma iddiası TBMM'ye taşındı

Abu Dhabi Port'un Alsancak Limanı’nı alma iddiası TBMM'ye taşındı

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilen İzmir Alsancak Limanı’nın Abu Dhabi Port tarafından satın alındığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilen İzmir Alsancak Limanı’nın, 2021 yılında Varlık Fonu ile liman ve lojistik yatırımları yapma amacı ile stratejik ortaklık anlaşması imzalayan Abu Dhabi Port tarafından satın alındığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi veren Mahir Polat, “Limanlarının egemenliğini yitirmiş bir ülke, ulusal egemenliğini de yitirir. Yeni tip sömürge anlayışının temelini milli limanların devri oluşturur. Limanlar savunma ve güvenlik gibi ülke yararı yönünden vazgeçilmez ve devredilemez stratejik özellikleriyle kamu malı olmak zorunda” dedi.

"VATANA İHANET ANLAMINA GELİR"

Varlık Fonu’nun Sayıştay denetimine tabi olmadığını hatırlatan Mahir Polat, “Çok değerli bir konuma sahip olan İzmir Alsancak Limanı 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Limanın TCDD işletiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre limanda 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde yaklaşık 126 bin TEU konteyner elleçlendi. Bu önemli bir miktar, daha da gelişmeye çok müsait. Limanların tarih boyunca ülkelerin, bölgelerin, kentlerin kaderini belirleyici bir rol üstlendikleri ortada. Kültürlerin, üretim biçimlerinin ve yaşam tarzlarının çeşitlenmelerine büyük katkı sağlamalarının yanı sıra limanlar, savunma ve güvenlik gibi kamu yararı yönünden vazgeçilmez unsurlar. Varlık Fonu’na devredildi, Sayıştay denetimine tabi değil diye Alsancak Limanı’nın kapalı kapılar altında satılması vatana ihanet anlamına gelir” diye konuştu.

"İKTİDAR TÜRK LİMANI DİYE BİR ŞEY BIRAKMADI"

Polat ayrıca, “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı birkaç gün önce kutladık. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi. İktidar Türk limanı diye bir şey bırakmadı. Cumhuriyetin kazanımları teker teker yok edilmeye devam ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Mahir Polat Cevdet Yılmaz’a şu soruları yöneltti:

  • 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilen İzmir Alsancak Limanı’nın, 2021 yılında Varlık Fonu ile liman ve lojistik yatırımları yapma amacı ile stratejik ortaklık anlaşması imzalayan Abu Dhabi Port tarafından satın alındığı iddiaları doğru mudur?
  • İddialar doğru ise satın alma işleminde hangi prosedür izlenmiştir?
  • İzmir Alsancak Limanı’nın bedeli hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Limana ne kadar bedel biçilmiştir?
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde yaklaşık 126 bin TEU konteyner elleçlenen ve çok değerli bir konuma sahip olan İzmir Alsancak Limanı TCDD tarafından işletilirken kâr etmekte midir?
  • İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirme takviminde olduğu kamuoyunca bilinmektedir. Liman için özelleştirme çalışmaları devam etmekte midir? Devam ediyorsa çalışmalar ne aşamadadır?

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.