ABD ve AB, İran'a yaptırımları kaldırdı

ABD ve AB, İran'a yaptırımları kaldırdı

Anlaşma gereğince, hem ABD, hem de AB 16 Ocak’tan itibaren İran’a yönelik yaptırımları kaldırdı. Yaptırımlar arasında İran’ın gemi taşımacılığı, gemi inşası ve liman hizmetleri üzerindeki yaptırımlar da bulunuyor.

İran'ın nükleer programına dair varılan anlaşma, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın nihai raporuyla teknik olarak yürürlüğe girdi. ABD ve AB, İran'a yönelik yönelik yaptırımları kaldırdıklarını açıkladı. Kerry, "Bugün daha güvenli bir dünyanın ilk günü" dedi.

Uranyum zenginleştirerek nükleer silah üretmesinden endişe edilen İran’a yönelik ABD, AB ve Birleşmiş Milletler'in yaptırımları, İran'ın anlaşma yükümlülüklerini yerine getirdiğini ispat etmesinin ardından Cumartesi günü kaldırıldı. İran ve ABD, anlaşmanın açıklanması öncesi iyi niyet göstergesi olarak tutuklu değişimine gitti. Washington Post muhabiri Jason Rezayan, serbest kalanlar arasında.

Uzun süreli ve yoğun diplomatik temaslar neticesinde, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yoğun çabalarıyla gelinen son noktada petrol devi İran’ın dünya piyasalarıyla yeniden entegrasyonu başlıyor.

ABD Başkanı Obama, bir başkanlık kararnamesi yayınlayarak İran'ın nükleer programı nedeniyle daha önce uygulanan yaptırımları kaldırdığını açıkladı.

HANGİ YAPTIRIMLAR KALDIRILDI?

İran’la varılan nükleer anlaşma gereğince, hem ABD, hem de Avrupa Birliği 16 Ocak’tan itibaren İran’a yönelik “ikincil yaptırımlar” denilen yaptırımları kaldırdılar. Bu İkincil yaptırımlar şöyle;

* Finans ve bankacılıkla ilgili yaptırımlar (Swift yasağının kalkması da bu başlıkta yer alıyor)

* Sigorta, reasürans ve aracılık yüklenimi hizmetleri ile ilgili yaptırımlar

* İran’a yönelik enerji ve petrokimya sektörü alanındaki yaptırımlar

* İran’ın gemi taşımacılığı, gemi inşası ve liman hizmetleri üzerindeki yaptırımlar

* İran’ın altın ve diğer kıymetli maden ticareti üzerindeki yaptırımlar

* İran’ın ham ve yarı mamül alüminyum, demir, çelik gibi metal ticareti ve bu sektörlere yönelik yazılım alım-satımı üzerindeki yaptırımlar

* İran’ın otomotiv sektörü üzerindeki yaptırımlar

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.