5 denizcilik devi, Süveyş'i by pass edip, rotayı Ümit Burnu'na kırdı

5 denizcilik devi, Süveyş'i by pass edip, rotayı Ümit Burnu'na kırdı

Kızıldeniz'de tırmanan gerilimin ardından Süveyş Kanalı İdaresi (SCA), 19 Kasım'dan bu yana 55 geminin Süveyş Kanalı'nı atlayarak Ümit Burnu rotasını tercih ettiğini açıkladı.

Yemenli Husilerin yüzlerce mil güneydeki gemilere yönelik son saldırılarının ardından Kızıldeniz ticaretine ilişkin önemli gelişmeler yaşanıyor. Saldırıların büyük nakliye hatlarının rotalarını değiştirmelerine yol açarak küresel ticaret üzerinde dalgalanma etkisi yarattığı bildirildi.

LİSTEDE DEVLER DE VAR

Husilerin Yemen açıklarındaki saldırıları son haftalarda yoğunlaştı ve Gazze'deki çatışmaya tepki olarak İsrail ile bağlantılı olduğunu iddia ettiği gemileri açıkça hedef aldı.

SCA Başkanı Osama Rabie, 19 Kasım'dan bu yana 55 geminin Süveyş Kanalı'nı atlayarak Avrupa ile Asya arasındaki daha uzun Ümit Burnu rotasını tercih ettiğini açıkladı. A.P. Moller-Maersk A/S, Hapag-Lloyd AG, MSC Mediterranean Shipping Co. SA ve CMA CGM gibi denizcilik devleri Kızıldeniz'deki seferlerini geçici olarak durdurarak durumun ciddiyetinin altını çizdi.

'YOLCULUK 7 İLA 10 GÜN UZADI'

Nakliyeciler gemilerini Afrika'nın ucundan dolaştırıp Ümit Burnu rotasını tercih ettikçe, küresel nakliye ticaretinde gecikmeler yaşanmasının muhtemel olduğu belirtildi. San Francisco merkezli bir nakliye platformu olan Flexport Inc'e göre bu alternatif rota Süveyş Kanalı'nı kullanmaya kıyasla yolculuğu yedi ila 10 gün uzatıyor.

Devam eden gerilim ve aksaklıklar, küresel ticaret ile Kızıldeniz bölgesindeki jeopolitik zorluklar arasındaki hassas dengenin altını çiziyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.