300 binlik TIR'ı 80 binden alan yok

300 binlik TIR'ı 80 binden alan yok

Suriye ve Rusya ile sorunları yüzünden taşımacılar büyük bir krizde. TIR filosu sahibi İlyas Özpolat "28 TIR'ım var. 300 binlik TIR'ımı 80-90 bine satılığa çıkardım. Alan yok." dedi.

Suriye'de beş yılı aşkın süredir devam eden iç savaş, Türkiye'nin Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan gibi ülkelere yönelik ticaretini büyük oranda bitirdi. Tüm bu sorunların yanı sıra Rusya ile yaşanan uçak krizi, Türk ihracatçıların en önemli pazarı konumundaki Rusya'ya ihracatı bitirme noktasına getirdi. Yaklaşık 400 bin TIR'a sahip Türkiye'de taşımacılar büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Özellikle Mersin, Antalya, Hatay, İzmir ve İstanbul'da iş yapamaz hale gelen birçok araç sahibi, son çareyi TIR'larını satılığa çıkarmakta buldu.

"YOK PAHASINA SATIŞ"

Kilisli İlyas Özpolat, 25 yıldır taşımacılık sektörünün içinde. Aynı zamanda Kilis'in en büyük TIR filosunun sahibi. Özpolat'a göre, Kilis'te TIR ve nakliye sektöründe çalışan 3 bin kişiden bugün 2 bin 500'ü işsiz kalmış. Kalanlar da can çekişiyor. İçinde bulundukları durumu anlatmaya kelimelerin bile kifayetsiz kalacağını söylüyor ve ekliyor: "28 TIR'ım var. 300 binlik TIR'ımı 80-90 bine satılığa çıkardım. Alan yok. 300 binlik evimi 100 bin liraya satıyorum. Alnımın teriyle şu işi kapatıp gideyim diyorum. Araçlarımız, evlerimiz para etmiyor.

Evlerimizi, arabalarımızı hükümete bırakalım. Borçlarımız kapatılsın. Bizi anadan doğduğumuz gibi bıraksın kabul. Şu anda taksitlerimizi ödeyemiyoruz. İş yok. Bankalara borcumuz var. Satıp kredi borcunu bankaya ödemek istiyorum. Kilis, Hatay derhal 6. bölge ilan edilmeli. Bize diyorlar ki sigorta primlerini, bazı vergileri 6 ay öteledik. Bu daha kötü. Bugün bin lira olan 6 ay sonra 6 bin lira olacak. Çek yazıyorduk. Artık çeklerimiz de kabul edilmiyor. Buranın geleceği belli değil deyip nakit istiyorlar."

İŞSİZ KALAN ŞOFÖRLER GARSON OLDU

28 şoföründen sadece 6'sının kaldığını belirten Özpolat, "Sigortalarını ödeyemiyoruz, maaşlarını ödeyemiyoruz. Para yok. Pul yok. Çoğu da bu sektörü bıraktı. İnşaatçı, garson oldu. Türkiye'nin bir tane dostu kaldı mı? Kiminle ticaret yapacağız." dedi.

TIR Şoförü Bülent Mısırlı ise, "Geçen burada milletvekilleri vardı. Canlı yayındaydı. 'Doğru konuşun' dedim tak canlı yayın kesildi. Reklam arası dediler. Müdahale için yanıma geldiler. Doğruları konuşun diye bağırdım. Açız aç. Ne yapmamız gerek. " diye konuştu.

KİLİS'İN BİR ZEYTİNİ BİR DE TİCARETİ VARDI İKİSİ DE BİTTİ

TIR şoförü Sıddık Demir, "İran'a gittim geldim 25 gün sürdü. Kalan para bana 400 dolar. Sadece sigorta ve vergilere ödediğim aylık para 1500 lira. Gittiğimiz yerlerde en son biz bakılıyoruz. Ne İranımız ne Ürdün'ümüz kaldı. Şu anda Kilis'te en büyük restaurantta 3 masa oldu. Kilis'in bir zeytini bir de ticareti vardı. İkisi de bitti. " şeklinde çaresizliğini anlattı.

KRİZ ÇOK BÜYÜK, BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİK

Kilis'te IŞİD'in roketli saldırılarının ardından halkın Suriyelilere bakışı hızla olumsuz anlamda değişmiş. Kilisliler, Suriye vatandaşlarının Türklerden daha fazla hakkı olduğunu söylüyor. 'Bunu en iyi hastanelerde görürsünüz' diyorlar. Şehirde birçok dükkanın işletmesi Suriyelilere geçmiş. Öyle ki artık dikkat çekmemesi için dükkan isimlerinin Türkçe koymaya başlamışlar. Kilis'te 10 yıldır döner ve kebap dükkanı sahibi olan Mehmet Bağırsakçı artık dükkanını devredip işçi olarak çalışacağını söylüyor:

"Bütün krizleri gördük. Ama bu şekilde bir şey görmedik. Ben 18 yıldır işverenim. Artık dükkanı devredip işçi olarak çalışacağım. İŞKUR'a başvurdum. Kiralar yüksek. Sen yoksan Suriyeli var diyor mal sahibi. Şuanda Kilis'te neredeyse tüm sektörleri ele geçirdiler. Biz şikayet ettiğimizde yetkililer 'adamlar ne yapsın' diye onları savunuyor." (Kaynak:Muhabir Ajans)

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.