3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ihalesi için geri sayım

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ihalesi için geri sayım

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolunun olduğu, ortadan geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da iki şeritli lastik tekerli araç geçişine uygun olarak yapılacak.

Türkiye'nin mega projelerinden biri olacak ve yapımı için etüt çalışmaları tamamlanan İstanbul'un iki yakasını denizin altından bir kez daha vağlayacak olan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin ihalesi için geri sayım başladı.

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında, kara ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılarak, zemin verileri belirlenecek.

İstanbul Boğazı’nın altından geçecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünel, ortadan geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da araç geçişine uygun iki şeritli yol yapılacak.

5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa Yakası’nda İncirli’den Anadolu Yakası’nda Söğütlüçeşme’ye, hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Avrupa Yakası’nda Hasdal Kavşağı’ndan, Anadolu Yakası’nda Çamlık Kavşağı’na karayoluyla, yaklaşık 14 dakikada geçilmesi hedefleniyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 7 Haziran seçimi öncesinde kamuoyuyla paylaştığı 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ortak çalışmasıyla İstanbul trafiğini rahatlamak için ortaya çıktığını belirten Yıldırım, bu ihtiyaçtan hareketle bugün yapılan ihaleyle yeni boğaz geçişinin çalışmalarına başlanacağını ifade etti.

DÜNYADA BİR İLK OLACAK

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolunun olduğu, ortadan geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da iki şeritli lastik tekerli araç geçişine uygun olarak yapılacak.

Tünelin büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin bir ayağı, Avrupa Yakası'nda E-5 aksında İncirli'den başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağı'ndan başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak.

İstanbul Mega Proje Tanıtımı, İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılmıştı. İstanbul'un yeni mega projesi "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli", hem metro hattı hem de çift yönlü karayolunu içeren, dünyanın ilk üç katlı tünel olarak yapılacak.  Proje ile İncirli'den Söğütlüçeşme'ye hızlı metroyla 40 dakikada ulaşılacak; Hasdal Kavşağı'ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı'na araçla 14 dakikada geçilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından tanıtımı yapılan "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli" projesiyle İstanbul, metro hatları ve karayolu akslarını birleştiren, dünyanın ilk üç katlı tüneline sahip olacak.

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımına başlanmasının ardından 5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa Yakası'nda İncirli'den, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.