23 milyon ton akaryakıt nasıl taşınacak?

23 milyon ton akaryakıt nasıl taşınacak?

Tehlikeli maddelerin demiryolu aracılığıyla taşınması hem çevre hem de maliyet açısından daha verimli. Ancak mevcut yönetmelikler yeterli verimliliği sağlayamıyor…

Yılda yaklaşık 23 milyon ton akaryakıtın büyük bölümünün, AB/ADR standartlarına uygun olmayan 50 bin tankerle karayollarında insanlarla iç içe taşındığı ülkemizde, demiryolu büyük bir fırsat gibi görünüyor. Akaryakıt gibi tehlikeli maddeleri demiryoluyla taşımak, trafik tehlikesi, insan faktöründen kaynaklanabilecek hatalar ve çevre kirliliği riski gibi pek çok unsuru saf dışı bırakabilir. Ancak ortada büyük bir sorun var: Mevzuat…

TCDD’nin, yurtiçinde tehlikeli madde taşınmasına yönelik uyguladığı “Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile taşınması, Yükletilmesi, Boşaltılması ve Depolanmasına ait 505 no.lu Genel Emir” ve “Trenlerin Hazırlanmasına ve Trafiğine ait Yönetmelik”in yeterli olmadığını söyleyen Demiryolu Lojistik Genel Müdürü Süleyman Yavuz, konuyla ilgili yeni gelişmelerin müjdesini verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, Türk demiryolu sektörünün rekabete açılması amacıyla bu günlerde bir kısım yeni düzenlemeler yaptığını bildiren Yavuz, “Serbestleşme ile birlikte Türk Demiryolu sektöründe Akreditasyon ve sertifikasyon dönemi de başlamış olacaktır.  Güvenli bir tren işletmeciliği için, bu çok önemli bir değişimdir” diye konuştu.

demiryolu-akaryakit-2-001.jpg

DEVLETİN TEKELİNDE OLMAZ…
Tehlikeli maddelerin çevreye ve insanlara zarar vermeden emniyetli bir şekilde taşınmasının, bir kısım uluslararası konvansiyonlar ve ulusal yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyleyen Süleyman Yavuz, Türkiye’yle birlikte 49 ülkenin taraf olduğu “Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Uluslararası Taşımalarına ait Yönetmelik”in(RID), bunlardan en önemlisi olduğuna dikkat çekti. Bu yönetmeliğin, tehlikeli maddelerin demiryolu ile uluslararası taşımaları, yükleme, boşaltma ve depolama hizmetlerinin yapıldığı tesisler ile araçların standartlarına, muayene ve testlerine,  bu faaliyetlerde bulunanların eğitim ve sertifikalarına ait usul ve esasları içerdiğini anlatan Yavuz, “TCDD İşletmesi, Tehlikeli maddelerin yurt içi taşımalarını, “Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile taşınması, Yükletilmesi, Boşaltılması ve Depolanmasına ait 505 no.lu Genel Emir” ile “Trenlerin Hazırlanmasına ve Trafiğine ait Yönetmelik” çerçevesinde yürütmektedir.Söz konusu bu mevzuat her ne kadar RID hükümleri esas alınarak hazırlanmış ise de, Devletin tekel yapısı içerisinde hazırlandığındanRID’i tam anlamı ile kapsadığı söylenemez” dedi.

demiryolu-lojistik-suleyman-yavuz.jpg

ENTEGRE TAŞIMACILIK İÇİN BİR FIRSAT
Bakanlığın, RID paralelinde hazırladığı“Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik”in, 16 Temmuz2015’te 29418 Sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yavuz, yönetmeliğin esas fonksiyon ve yükümlülüklerinin 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerlilik kazanacağını aktardı. Yavuz, “Yönetmelik, tehlikeli madde taşıyan vagonların standartları ile bu vagonların bulunduğu trenlerin emniyetle seyirleri için uyulması gereken kuralları belirleyecek. Ayrıca vagonların tehlikeli madde taşımasına uygunluğu ile dönemsel teknik muayenelerinin, Bakanlık veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum/kuruluşlarca verilmiş Uygunluk / Onay Sertifikası ile belgelendirilmesi zorunluluğu da hayata geçmiş olacak. Bunların yanı sıra yönetmelik gereğince bu faaliyetlerde bulunanların Bakanlık’tan faaliyet belgesi alması da zorunlu hale gelecek. Yeni düzenlemelerle,  Türkiye’de yüzde 90’ı AB ve ADR standartlarına uygun olmayan karayolu tankerleri ile taşınan akaryakıtın bir kısmının daha güvenli olan demiryoluna kayması planlanıyor. Böylece sistemler arasında dengenin kurularak, çevrenin daha az kirlenmesi, petrolün daha az kullanılması,  kaza ve olaylardan kaynaklanan kaybın azaltılması hedefleniyor” ifadelerini kullandı.

Demiryolu Lojistik’i tanıyalım
TÜPRAŞ’ın Çek Cumhuriyetinde imal ettirdiği ve Avrupa’nın en üst standardına (TSI) sahip sarnıçlı vagonları ile ve TCDD’nin tahsis ettiği blok trenlerle İzmit, Kırıkkale ve Batman Rafinerileri arasındaki akaryakıt taşımalarını organize eden Demiryolu Lojistik, aynı zamanda rafineri sahasındaki iltisak hatlarında dolum-boşaltım ve tren teşkil manevralarını gerçekleştiriyor. İzmit ve Kırıkkale Rafinerileri arasında TCDD’nin sefere koyduğu her gün karşılıklı ikişer blok trenle ve  Kırıkkale - Batman Rafinerileri arasında  her gün karşılıklı bir trenle akaryakıt taşımaları devam eden şirketin 2015 yılı taşıma programı 1, 7 milyon ton olarak gerçekleşti…

Burak GÜNER - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.