125 dolarla başladı, lojistikte bir dev oldu:EMİN TAHA

125 dolarla başladı, lojistikte bir dev oldu:EMİN TAHA

TAHA KARGO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha'nın pek az bilinen ve ders alınması gereken hikayesi...

Her insanın, her şirketin bir başarı öyküsü mutlaka vardır. 125 dolardan 220 milyon dolara uzanan ve Türkiye’nin sayılı şirketleri arasına giren Taha Group’un başarı öyküsünün baş aktörü Emin Taha, “Ticarete atıldığım ilk yıllardı. Yazışmalarım için daktiloya ihtiyacım vardı. Cağaloğlu’na geldiğimde bir daktilo almayı planlıyordum. Bir dükkanda daktilo gördüm. Satıcıya nakit para ödeyemeyeceğimi söyledim. Üç eşit taksitte ödeyebilirim kefilim de yok dedim. Verir misiniz diye sordum? Satıcı o kısa sürede tavırlarımı samimi ve güvenilir buldu. Bana güvendi ve daktiloyu bana sattı. Biz adama bakarız, anlarız dedi. Sen paramı getirirsin dedi. Üç ay boyunca taksitlerimi ödedim. Borcumu kapattım. Her şey takdiri ilahi. Ancak tabii her başarının başlangıcında iyi bir fikir ortaya konulursa o fikirden yola çıkarak plan yapılırsa, hedeflere doğru zamanla, azimle, sabırla, iyi bir çalışmayla; dürüstçe gidilirse muvaffak olunur” diye başarısının sırrını özetliyor.

Irak’ın Kerkük kentinden Altınköprü kasabasından 1994 yılında Türkiye’ye, İstanbul’a gelerek iş hayatına atılan Emin Taha, 1998 yılında kurduğuTaha Kargo’yla bugün adını iş dünyasına ve Türkiye’ye duyurmayı başardı. 125 dolara aldığı daktilo ile ticaret hayatına başlayan Emin Taha bugün 220 milyon dolarlık ihracat yapan Taha Kargo’yla Türkiye’nin ihracat yapan ilk 100 firması içerisinde 57. sırada yer alıyor. Firma aynı zamanda Irak’a ihracat yapan firmalar arasında da 3. sırada bulunuyor.

BAŞARIMIZI ARTIRMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ

Türkiye ile Irak arasında ticaretin en güvenilir bağını kuran Taha Group, her geçen gün başarı ivmesini artırarak faaliyetlerini sürdürüyor. 2004 yılında TİM'in ihracatçılar sıralamasında, 856. sırada yer alarak ilk 1.000'e giren Taha Group, 2011'de 97. , 2012'de ise 57. sıraya yükseldi. Türkiye'de halihazırda 57 bin ihracatçı firma arasında 57. sırada yer alma başarısının haklı gururunu yaşayan Taha Group Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, “Bu başarılarımızdan dolayı mutlu ve gururluyuz. Bir taraftan da her sene gittikçe artan bu başarımızı, ileri ki yıllara da taşıma sorumluluğu hissediyoruz. Bunun için çok daha fazla çalışacağız” diyor.

TAHA GROUP ŞUBELERLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

2010 yılında turizm alanında hizmet vermek amacıyla kendi doğduğu Altınköprü Köyü’nün adını taşıyan Golden Bridge Travel’i kuran Emin Taha, IHY -Irak Hava Yolları’nın bilet satış acenteliğini alarak turizm hizmeti vermeye başladı.  1 Ocak 2011 tarihinde ise, IHY’nin Türkiye Kargo Acenteliği görevini üstlenen Taha Kargo, aynı zamanda THY ile yaptığı anlaşma ile dünya genelindeki 200 farklı noktadan Irak' a gidecek olan malları, İstanbul yada Erbil'de teslim alarak, Irak'a iç dağıtımını üstleniyor. 2013 yılının Taha Group olarak kaynaklar ve yatırımlar açısından bir atılım yılı olduğuna dikkat çeken Emin Taha,  hedef ve yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Emin Taha şunları söylüyor: “Gayrimenkul sektöründeki Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasıyla birlikte Irak ve Ortadoğu’daki yoğun talebe cevap verebilmek adına Taha Yapı firmasını kurduk. Böylelikle Irak’ta inşaat sektörüne hizmet vermeye başladık.  Türkiye'de resmi kayıtlı olarak Taha Kargo, Öz Taha Turizm ve Havacılık ve Taha Yapı firmalarımız ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Taha Group olarak, İstanbul'da Beyazıt, Topkapı, Laleli, Vatan Caddesi, Merter ve Atatürk Havalimanı’nda şubelerimiz var. Türkiye genelinde yeni şubeleri açmaya devam edeceğiz.  Ankara Gölbaşı'ndaki şubemizi OSTİM'e taşıdık. Bu yılın başında Ankara Kızılay'da bir ofis açtık. Gaziantep’te şubemiz var. Buna ilave olarak, Gaziantep şehir merkezinde bir ofis açıyoruz. Konya'daki şubemizi 2012 yılının sonunda açmıştık. 2014 yılı içeresinde Bursa'ya da ofis açtık. İzmir ve Adana'da şube açmayı planlıyoruz. Firmamızın departmanlarını yeniledik. İnsan kaynakları ve medya tanıtım departmanlarımız üzerinde çalıştık. Kargo satış departmanımızı açtık.  Tüm açacağımız şubeler için, konusunda deneyimli çalışanlar yetiştireceğiz.  Bunun için çalışanlara eğitim veriliyor ve çalışmalar yapılıyor.

TAHA KARGO, LOJİSTİK LİSESİ AÇACAK

“Hadımköy'de aldığımız 17,5 dönümlük arsanın imar izninin çıkmasını bekliyoruz. Arnavutköy Belediyesi imar iznini verdiği zaman, hemen depo inşasına başlayacağız.  Gaziantep’te almış olduğumuz 5 dönümlük arsa üzerinde yaklaşık 1 milyon dolarlık projemizi hayata geçireceğiz.  Tüm bunların yanında sosyal sorumluluk projesi olarak da bir lojistik lisesi açmayı planlıyoruz. Irak’takihalihazırdaki33. Irak’ta Necef, Dicle ve Felluce'de şubelerimizi açacağız. YineBağdat’taki 2 dönüm üzerindeki depomuzu 10 dönüme çıkarıyoruz. Buradaki inşaatımız sürüyor. Irak’taki şubelerimizde bilgi işlem konusuna önem verdik.  Bunun için server cihazları yatırımı yapacağız.2008 yılından bu yana kullandığımız yazılım programıyla büyük mesafeler kat ettik.  IT yatırımlarıyla bu konuda istediğimiz noktaya gelmeyi amaçlıyoruz. Yaklaşık 15 bin müşterimiz var. Bu müşterilerimize şifre vererek mallarının hareketlerini görebilmelerini sağlıyoruz.”

12 MİLYON AVRO YATIRIM YAPACAK, KENDİ TIR FİLOSUNU KURACAK

Kendi TIR filosunu kurmak istediklerini ve bu doğrultuda çalışmalara başladıklarını ifade eden Taha, “Kendi TIR filomuzu kurmak istiyoruz. Biz bugüne kadar çoğunu dışarıdan kiraladığımız tırlar ile faaliyetlerimizi sürdürüyorduk. Bizim özmal olarak 8 TIR’ımız ve 28 adet Iveco markalı 7 tonluk küçük araçlardan var. TIR sayımızı 100'e çıkarmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 12 milyon avroluk bir yatırım. Bu çok ciddi boyutlu bir yatırım olacak.  Firma olarak, R2, C2, ve K2 belgelerimizi aldık. Bunun yanında, transit taşınan malların, ihracat yaptığımız mallar ile aynı tırda taşınmasına olanak veren T1 belgesini de aldık."

125 DOLARLIK DAKTİLO İLE BAŞLADI TÜRKİYE’NİN GURURU OLDU

Taha Group’un amiral gemisi Taha Kargo, lojistik, nakliye ve taşımacılık denilince akla gelen ilk firma olarak karşımıza çıkıyor. Her başarınının bir hikayesi olduğu gibi Taha Group Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha’nın da ders alınacak bir başarı hikayesi var. Taha, başarı hikayesini şu şekilde anlatıyor: “Taha Kargo’yu 1998 yılında kurdum. O günden bugüne lojistik sektöründe 15 yıl geride kaldı. Sıfır sermayeyle bu işe koyulduk. 125 dolarlık bir daktilo ile işe koyulduk ve bugünlere geldik. Daktilonun hikayesi de oldukça ilginç. Ticarete atıldığım ilk yıllardı. Yazışmalarım için daktiloya ihtiyacım vardı. Cağaloğlu’na geldiğimde bir daktilo almayı planlıyordum. Bir dükkanda daktilo gördüm. Satıcıya nakit para ödeyemeyeceğimi söyledim. Üç eşit taksitte ödeyebilirim kefilim de yok dedim. Verir misiniz dedim? Satıcı o kısa sürede tavırlarımı samimi ve güvenilir buldu. Bana güvendi ve daktiloyu bana sattı.  Biz adama bakarız, anlarız dedi. Sen paramı getirirsin dedi. Üç ay boyunca taksitlerimi ödedim. Borcumu kapattım. Her şey takdiri ilahi. Ancak tabii her başarının başlangıcında iyi bir fikir ortaya konulursa o fikirden yola çıkarak plan yapılırsa hedeflere doğru zamanla azimle, sabırla iyi bir çalışmayla; dürüstçe olunursa muvaffak olunur. Türkiye’ye ilk geldiğimde Türkiye’den Irak’a, Irak’tan Türkiye’ye mal alıp satıyordum. O yıllarda, yani 1990’ların sonunda Irak’la Türkiye arasında ticaret yapacak sağlam ve güvenilir bir lojistik firması yoktu. En azından ben bulamadım. Yani böyle bir hizmeti sağlayacak kimse de yoktu. Irak’la böyle bir ticari ilişki kurmak kimsenin aklına gelmemişti.  Adam Irak’tan buraya gelmiş cebinde 10 bin dolar parası var ama malı alacak ülkesine gönderecek firma bulamıyor, gönderemiyor. O malı kimse gönderemiyor. Ancak bir TIR kiralaması lazım. O şahıs TIR kirası verirse o aldığı maldan zarar eder. Haliyle kimse Irak’tan buraya gelemiyordu. Dedim ki bu işi ben başlatayım ve bu işten ekmek yiyebileyim. O günlerden bugünlere geldik…”

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum